Щом веднъж се докоснете до изкуството да рисуваш с акрилни бои бързо ще разберете защо това е толкова любимо хоби на много хора по света. Искате ли да преоткриете рисуването като завършите първата си картина с акрилни бои? Ако се чудите откъде да започнете, най-лесният начин да придобиете добра представа как се работи с цветовете и кои техники ще са ви нужни, за да постигнете желания ефект, набавете си комплект за рисуване по номера. Разнообразието от картини ще ви позволи да откриете най-подходящите проекти като стил, цветова гама и тема, които ще доставят истинско удоволствие в процеса на рисуване и след това, завършени и закачени в дома или офиса.

Рисуване по номера е известно като едно от най-лесните хобита, които не изискват опит или специални умения за пресъздаване на картините. Комплектите съдържат акрилни бои. Ако сте чували за акрилни бои, но не сте наясно какви особености притежават и защо толкова много творци избират именно акрилните бои за своите творби, с удоволствие ще ви представим накратко техники и съвети за боравене с тях.

 1. Бързосъхнещи
  Сред най-важните особености на акрилните бои е, че те изсъхват изключително бързо. Тази
  характерна черта на акрилните бои трябва да се има предвид при приготвяне на палитрата – изсипвайте само малки количества от боите, които със сигурност искате да използвате, за да намалите загубите на боя, която ще засъхне в палитрата. Съхранението също трябва да бъде приоритет при работата с акрилни бои – винаги затваряйте бурканчетата плътно. При нужда добавяйте по няколко капки вода особено ако забележите, че боята се сгъстява бързо. Щом изсъхне, акрилната боя не може да се разреди или изтрие с вода. Корекциите на платното са възможни чрез нанасяне на правилния цвят след пълното засъхване на участъка.

   
 2. Избор на четки

Изборът на четки е строго индивидуален, но мнозина препоръчват да рисувате с четки с твърд косъм и широка форма. По този начин четката задържа повече боя, която ще нанасяте на платното.
 

 1. Рисуване със суха четка
  С тази техника се създават по-резки щрихи за по-драматичен ефект, например при рисуване на пейзажи. Използвайте четка, която не е намокрена. Колкото по-суха е четката, толкова по-добре. С тази техника се създава текстура върху картината. Често се прилага при наслояване по време на рисуване.

   
 2. Точково рисуване
  Рисуването се случва чрез допиране на четката до платното, а не чрез познатото провлачване. Тази техника създава страхотен ефект и е лесна за изпълнение дори от начинаещи творци. Прилага се и с други видове бои.

   
 3. Техника „Замъгляване“

Ефектът на замъгляване се постига чрез предварително нанасяне на избран цвят за фон върху участъка, който рисувате. След като изсъхне, започнете да нанасяте желаните цветове и нюанси. Ако искате да постигнете по-светъл почти прозрачен цвят, използвайте вода, за да разредите боята. Натопете четката във вода преди да я потопите в палитрата.
 

 1. Наслояване
  С акрилните бои може да постигне  страхотен ефект на текстура, който оживява картината. Техниката за наслояване позволява да се нанасят няколко слоя различни бои или нюанси, за да се постигне триизмерност и още по-впечатляващ вид на всеки детайл.

Картините за рисуване по номера ще ви открехнат вратата към едно от най-завладяващите изкуства, което ще събуди вашата креативност и въображение и ще ви осигури много моменти на истинско удоволствие от творческия процес.